Pišite nam Pratite nas
    
Home > Ostale metode > Therasuit program
  


Šta podrazumeva TheraSuit intenzivni program?

Mi nudimo jedinstven i efikasan program intenzivne terapije po sistemu jedan-na-jedan sa iskusnim sertifikovanim terapeutom, kojim su obuhvaćena deca svih uzrasta sa neuromuskularnim nepravilnostima, pretežno sa dijagnozom dečije cerebralne paralize.

Naš program traje minimalno 4 časa dnevno, 5 dana u nedelji u trajanju od 3 do 5 nedelja, zavisno od individualnih potreba pacijenta.

Naš holistički pristup fokusira se na potsticanju samostalnosti. Tokom svakog tretmana koristi se veliki broj pomagala i tehnika, uključujući i TheraSuit® odelo (meku dinamičnu proprioceptivnu ortozu), univerzalnu jedinicu za vežbanje (kavez za vežbanje), pauk, terapiju vibracionom platformom, tretman integracije primitivnih refleksa kvantnim laserom,stimulaciju gutanja.

Intenzivna terapija je idealna za one koji žele da ubrzaju napredak svog deteta .

 

Tipičan dan theraSuit Intenzivnog programa sastoji se od sledećeg:

  • Zagrevanje toplim kesama i masažom
  • Reedukacija tonusa i tehnike primene duboke propriocepcije
  • Smanjivanje patoloških obrazaca pokreta
  • Pojačana aktivacija pravilnih obrazaca pokreta
  • Jačanje specifičnih mišićnih grupa odgovornih za funkcionalni pokret
  • Vežbe sa progresivnim povećanjem opterećenja
  • Uvežbavanje osećaja za ravnotežu, koordinaciju i vežbe izdržljivosti
  • Uvežbavanje transfera (prelazak iz ležećeg položaja u sedeći ,iz sedećeg u ležeći…), funkcionalne aktivnosti  i vežbe hodanja

 

Tipičan trening intenzivne terapije u našem centru uključuje:

PRIPREMA

 

 

Univerzalna jedinica za vežbanje "Balkanski ram"

 

Uvežbavanje funkcije uz pomoć balkanskog rama

Princip vežbi sa slike

 

Stimulacija vestibularnog aparata

(zaduženog za ravnotežu i koordinaciju pokreta)

 

Drugi vidovi stimulacije ravnoteže :

Vibraciona platforma koja ima višestruke ciljeve:

 

Univerzalna jedinica za vežbanje – pauk / spider

Sama ideja “SPIDERa”je osamostaljivanje deteta ili preciznije rečeno razvoja svesti deteta da ono može da funkcioniše samo - bez  “ruku terapeuta”.

Ako podjemo od činjenice da su naši mališani konstantno u našim rukama, sam momenat odvajanja od terapeuta/roditelja  je vrlo frustrirajući. To je vrlo primetno kod dece koja prohodavaju: dok su u našim rukama prave sigurne samostalne korake ali onog momenta kad se odvojimo od njih, upravo zbog gore opisanog osećaja, gube sigurnost u sebe i padaju.

 

Funkcionalni trening

 

Mišići koji se suprotstavljaju gravitacionoj sili npr. mišić quadriceps, ukoliko nisu aktivni svakog dana (kao što je to slučaj ked većine dece sa CPom) gube na snazi svakog dana 0.83%! Ovo je jedan od bitnijih razloga zašto TheraSuit metoda insistira na svakodnevnom postavljanju dečice na noge.

Pod funkcionalnim treningom podrazumevamo i prelaze:okretanja sa ledja na stomak, dolazak u sedeći položaj, prelaz u četvoronožni, visokoklečeći…

 

Vežbe hodanja:

 

Integracija primitivnih refleksa:

U zavisnosti od primitivnih refleksa koji dominiraju kod deteta, kao i od njegove sinergije (patološki obrazac najčešćeg položaja deteta u svakodnevnom životu, pogotovo u momentima uzbudjenja, plača...) radimo tačno odredjene vežbe kako bismo dete izvukli iz položaja koji mu nameće oštećeni deo mozga. Kroz ove vežbe učimo mozak kako da usvoji pravilnije pokrete što će se vremenom odraziti na bolji tonus deteta kao i poboljšanje u funkcionalnom pogledu.