Pišite nam Pratite nas
    
Home > Masgutova Method > Taktilna integracija
  

Koža je naš najveći organ.

Prima informacije iz spoljašnjeg sveta i prenosi ih do centralnog nervnog sistema u kom se obradjuju informacije.

Receptori u koži su ti koji konstantno primaju različite informacije. A oni su upravo zaslužni za razvoj prvih pokreta bebe još u maminom stomaku, inicirajući pojavu,razvoj i sazrevanje refleksa.

Slika koju upravo gledate predstavlja projekciju osećaja našeg tela. Naglašeni delovi tela poseduju mnogo više receptora (usta i ruke) u odnosu na ostale delove tela(trup,noge).

Ovo je jedno od objašnjenja zašto logopedski tretman može da se poboljša i ubrza stimulaciojm ruku,taktilnom integracijom i integracijom primitivnih refleksa ruku.

Projekcija usta i ruku u centru za senzoriku u velikom mozgu su u vrlo bliskoj vezi.

Sama činjenica da su koža i centralni nervni sistem nastali od istog lista (tzv.ektodermalnog lista) tokom razvoja embriona, upravo ukazuje koliko je bitna stimulacije kože ukoliko želimo da utičemo na nervni sistem kod različitih patoloških stanja i razvojnih poremećaja :

  • Dyslexia
  • Pošteškoće prilikom učenja
  • Hiperaktivnost
  • Autizam i Aspergerov sindrom
  • Cerebralna paraliza
  • Daunov sindrom i drugo

Kod dečice sa ovakvim poteškoćama  dodir je često narušen. Deca sa pojačanim osećajem dodira (hipersenzibilnost) izbegavaju dodire druge osobe doživljavajući ih kao bolne, neprijatne, ne tolerišu odeću različitih tekstura a izbegavaju veštine fine motorike.

Deca koja su rodjena sa nepravilnim osećajem za dodir ne primaju pravilne informacije iz spoljašnje sredine kroz kožne receptore. Kao rezultat toga je naglašena pojava nesigurnosti,strahova na nepoznate situacije i često nisu voljni da preuzmu rizik koji im nameće neko novo nepoznato iskustvo.

Druga deca postaju nepoverljiva jer dodir doživljavju kao invazivan,bolan od strane drugih osoba.

U oba slučaja nervni sistem je orjentisan isključivo u pravcu preživljavanja čineći ga nesposobnim za učenje. Setite se...kad god ste bili u stresnoj situaciji, izloženi manjoj ili većoj opasmosti koliko ste u tim situacijima bili sposobni da pamtite neke nove ili čak Vama već poznate informacije?

Dečica sa neintegrisanim refleksima i hipersenzibilitetom kože skoro svakodnevno se nalaze u ovakvim situacijama!